HTML

Győri István

Képei

Elérhetőségeim

Győri István

1068 Budapest Felsőerdősor u.1 I/10

Telefonszám: 3 -526 -413

Mobil: 06 - 30 - 365 - 5557

E- mail: anicili@freemail.hu

Önéletrajz

Győri... 2001.01.01. 18:30

 

Győri István festő
 
Önéletrajz
 
 
            Édesanyám (szül.: Hermann Ágnes) Győri Györgyné, csodálatos gyógypedagógus és csodálatos anya volt. Több mint 25 évig dolgozott a Szabadság-hegyi Iskolaszanatóriumban s mindamellett, hogy a pályáján, hivatásában maximálisan helytállt – súlyosan sérült tüdő és szívbeteg kisgyermekeket tanított s próbálta őket visszavezetni az életbe – közben édesapámmal együtt még minket négyünket is ( engem és három bátyámat) felnevelt – boldogságban – hitben és szeretetben.
            Édesapám Győri György író és újságíró. Hosszú ideig magyar irodalmat tanított és napközis nevelő is volt (bár megjegyzem előzőleg sokféle munkát végzett a vasesztergályostól – textilmunkáson át egészen a kerületi majd szakkönyvtárosságig) de mivel az írás végéig kísérte az egész életét ( eleinte verseket írt, majd később a Goldberger gyár történetét dolgozta fel ) belső humánumából indíttatva, végül pedagógiai újságíró lett. Rengeteg cikke jelent meg főleg a Pedagógusok lapjában (pl. Pedagógiai levelek címmel) és a Köznevelés című szaklapban, melynek szerkesztője is volt. 2001-ben "Megmeneküléseim" címmel egyedülálló könyve jelent meg a II. világháborúban elszenvedett üldöztetéseiről. "Hosszú levél unokáimnak" alcímmel, meséli el a zsidó önmentésben való szerepét, majd az auschwitzi haláltáborban történt balesetét és azt, hogy hogyan menekült meg, csodálatos módon az utolsó pillanatban Mauthausenben. A 2000-es években ez volt az egyik első ilyen tárgyú könyv, de még ma is az újdonság erejével hat öröklétű tanulsága.
            Három bátyám van. Legidősebb dr. Győri Gábor belgyógyász – pszichiáter az Országos Ideg és Elmegyógyintézet egykori főorvosa, osztályvezető főorvosa. Ő már sajnos nincs közöttünk! Rengeteg emberi életet mentett meg, de sajnos a saját életét nem tudta megmenteni… Első felesége Pécsi Erika, második felesége Révész Ágnes pszichológus. Gábor három gyermek édesapja volt : Gabi, Bence és Zsófi. Gabi még bátyám első házasságából született.
            Középső bátyám Győri Péter közgazdász-szociológus, a budapesti hajléktalan ellátás egyik fő megszervezője, s a mai napig is ezt a területet viszi, azt hiszem hivatása legnehezebb útját választva ezzel de egyúttal példát is mutat ezáltal. Felesége Matern Éva szintén közgazdász –szociológus és ő is ezen a területen dolgozik a családsegítő szolgálatot erősíti. Három gyermekük van: Bori, Hanna és Blanka és három unkájuk: Lea, Manka és Léna. Blanka a legkisebb gyermekük PTE festőszakára jár.
            Legfiatalabb bátyám Győri János, költő, író és az ELTE Pedagógiai és pszichológia karán egyetemi docensként is dolgozik, valamint vezető magyartanár az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskolájában . Több szakmai tárgyú fontos, érdekes könyve jelent meg és egy verses kötete is „Szelíd vadon” címmel (1989), melyet én illusztráltam. Gordon János v. Gordon Győri János néven publikál. Felesége Dr. Fülöp Márta pszichológus a rivalizáció témájában úttörő szerepet vívott ki magának a magyar pszichológia tudományban, sőt nemzetközi kutatásai révén határainkon túl is nagyon elismert szaktekintély. Nemrég nevezték ki egyetemi tanárrá. Három gyermekük van: Dávid, Noémi és Benjámin .
 
            Mi  testvérek mint kősziklák tekintünk egymásra a társadalom „felett” és ez nem nagyképűség, hanem az összetartozás csodálatos emberi és isteni diktátuma. Mégis  ha életem teljességét nézem szüleim és bátyáim szeretete csak saját családi életem mellett lehet kerek egész:
            Feleségem (szül.:Péter Anna) Győri Ani fotóművész, a budapesti-terézvárosi Derkovits Gyula Általános Iskola rajz, média, fotó tanára és ökopedagógusa, egyúttal az iskola igazgató helyettese. Nemcsak mint pedagógus és nemcsak mint fotóművész,de szerető feleség és anyaként is nélkülözhetetlen. Életem legnagyobb találása…Három gyermekünk és három unokánk van.
            Marci fiunk festőművész csodálatos, energikus alkotásai vannak – a magyar színfolt festészetben egyedülálló és írói tehetsége is kiemelkedő. Felesége Nóra - Soós Nóra- szintén festőművész és színes érdekes, transzparens festményei által ő is nagyon egyedi. Gyermekük a kis Brúnó okos, értelmes kis teremtmény.
            Középső gyermekünk Ádám komoly ügyvédi pályát választott, kedvesével Wágner Ildivel együtt a jog területén próbálnak érvényesülni nem is akárhogyan. Nagyon nehéz    terület …Abszolút büszkék vagyunk rájuk, így a szakvizsgák között. Hihetetlen mennyiséget dolgoznak és tanulnak.
            Legkisebb gyermekünk Eszter,akinek már két gyermeke is van. Eszter irodalmár és csodálatos anyuka. Férje Ádám – Názer Ádám – történész és film gyártásvezető, nagyon jó apuka, szertő férj. Lili a legnagyobb unokánk, valami hihetetlen napsütést hozott az életünkbe. De most már megszületett Panni is az eddigi legkisebb unoka!
           
            És hogy miért festek ? A válasz azt hiszem ott van a sorok között…
 
            Biztos vagyok benne, hogyha bárki - akár saját családtagjaink - elolvassák ezeket a sorokat, túl szépnek, túl egyszerűnek sőt akár képmutatónak fogják találni, de ebben a pár soros bemutatkozásban, önéletrajzban nem bírom leírni, hogy hogyan jutottunk idáig és mitől „félünk” még esetleg a jövőben.
 
Győri István 2009.november

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gyoriistvan.blog.hu/api/trackback/id/tr631605017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Illyés Viktor 2013.01.27. 11:35:38

Tisztelt GYŐRI ISTVÁN MŰVÉSZ ÚR!

Én egy laikus, alsóosztálybeli secondhand-intim-piercing-berakónő-segéd vagyok. Anyám, a devla nyugosztalja, agrármunkás volt, apám, hivatásos alkoholista. 12 testvírem közű' én vagyok a legkulturuláltabb, ezí' merem önnek mondani, hogy olvasván ezt a gyönyörű, minden tekintetben szabályos önéletrajzot, még a könny is kicsordút ám a szemeimbű'. És aztat ám még a Lájos is megmondhassa, hogy én aztán értek ám a mívészethez meg az irodalomhoz, meg mifene. "ÖNéletrajza" tökéletes képet ad az olvasó számára az ÖN minden tekintetben felvilágosult, humánus és széles-látókörű szemléletmódjáról. A művészetekhez való viszonyát ugyancsak kimerítően összefoglalja. Az embernek, munkái ismerete nélkül is, határozott elképzelése keletkezik a alkotásai milyenségéről, ez után az önéletrajz után.
Még egyszer szeretném megköszönni önnek, hogy édesapja jóvoltából ilyen mélyenszántó, részletes, és akár a tudományos munkák szintjére is besorolható ÖNéletrajzot ALKOTOTT a TÁRSADALOM számára.

Jolanda Ánusz

sokasebi · http://pacifictime.blog.hu/ 2019.09.08. 17:28:41

Kimaradt az önéletrajzból a család által heroinistává tett unokahúg!
süti beállítások módosítása